2008. szeptember 6., szombat

Kulinária megint: kabinet-puding

Nem mintha már teljesen kimerítettem volna a spanyol konyha remek receptjeit, de most egy kis extra desszertet volt kedvem csinálni, és az egyik francia receptkönyvemben a Kabinet-puding indította el a fantáziámat. Tehát Spanyolországban, francia recept alapján elkészítettem ezt a hagyományos angol pudingot és kicsit meg is variáltam, tehát a’la Budapest is lehetne a neve most már.

Az elkészítését csak annak ajánlom, aki szeret egy pár falatnyi kis finomság miatt sok-sok időt a konyhában bűvészkedni!

Először is kell hozzá piskótalap, amit süthetünk vagy lustábbak vehetnek is, ezt kis darabokra vágjuk és beáztatott mazsolával, kis cseresznyepálinkával összekeverve kicsit állni hagyjuk (mivel itt nem találtam a boltban mazs

olát és cseresznyepálinkánk sincs, ezért én egyszerűen egy kis tejbe áztattam…) Belekeverünk még a recept szerint cukrozott gyümölcszselédarabkákat, amiket én kiváltottam formás, finom óriási málnadarabokkal (hm….). ehhez aztán hozzáadjuk azt a vaníliakrémet, amit tojás, cukor, habbá verse után forró tejjel összekeveerve, gőz fölött kevergetve főzünk meg és miután mindez készen van, akkor az így elkészült masszát pici kis formákba töltjük, amiket előtte egyenként kivajaztunk, porcukorral beszórtunk.

A kis tálkákat pedig vízzel megtöltött tepsiben párolva sütjük. Az eredeti recept szerint előmelegített tányérokon, forró vaníliaöntettel tálaljuk, de a mediterrán klímára való tekintettel én behűtve, hideg vaníliahabbal szervíroztam a családnak és így is teljesen jó volt, de lehet, hogy hidegebb téli napokon a forró verzíóval is megpróbálkozunk.