2009. március 9., hétfő

Az a csodás szalagos fánk

Hogyha az embernek gyereke van, akkor adja magát, hogy minden ünnepnél el kell magyarázni, hogy mit is ünneplünk, miért is vannak ünnepek, mit eszünk ilyenkor, stb. Hogyha pedig mindezt még külföldön is tesszük, akkor még jobban felértékelődnek az otthoni szokások, a hagyományok, hiszen hogyha mi nem mondjuk el, hogy például farsangkor mit eszik a magyar ember, akkor mástól nem nagyon fogja Virág ezt megtudni. Így hát erősen koncentrálunk a gyerekkori emlékekre, hívjuk a családot, hogy amennyire teljes képet tudjunk adni így a távolból is az otthoni ünnepekről.
A farsanghoz így mindenképpen kötődik a farsangi fánk és míg otthon biztos, hogy Anyu csodás fánkját majszoltuk volna, itt neki kellett állnom megpróbálkozni előállítani a híres szalagos farsangi fánkot. Szerencsére sikerült és bár minden ismerősünk először furán nézte, hogy "mit esznek ezek a magyarok ilyenkor", miután megkóstolták, dícsérték a magyar konyhát (meg engem...).

hogy is készült?

A hosszas internetes receptvadászat után a következő recept alapján készült, ami nemcsak elsőre, de második alkalomra is teljesen sikerült, így beváltnak minősítettem.

Hozzávalók:
500 gr liszt
200 ml tej
40 gr élesztő
50 gr porcukor (másodszorra kicsit többet raktam bele, jót tett neki)
60 gr olvasztott vaj
5 tojássárgája
+ lekvár, porcukor

Először beletettem a langyos cukros tejbe az élesztőt és kb. 15 perc alatt felfuttattam. Majd ezt ráöntöttem a liszt + olvasztott vaj + tojássárgák keverékére és jól összekeverem, majd elkezdem gyúrni. A pontos gyúrómozdulatot leírni nem tudom, én is csak visszagondoltam, hogy Anyu hogy szokta csinálni és működött.. 
Addig gyúrtam, míg teljesen szép síma tésztagolyót nem kaptam. Ezt utána letakarva hagytam fél órán át kelni, majd utána kinyújtottam ujjnyi vastagságúra. Ezután jött a szaggatás. Az eredeti recept szerint 25 darab 6cm-es fánk lesz ennyi tésztából, nekem 25 darab 6 cm-es és 25 db minifánkom lett, hála gondolom a jó élesztőnek...
A szaggatás után még kicsit állni hagytam a fánkokat sütés előtt, hogy tudjanak még kelni, utána pedig jött a furfangos fánk sütés, merthogy a fánkot sok olajban kell sütni, ami nem túl forró, nem túl hideg. Szóval, ott kell állni, forgatni a fánkot, figyelni az olajat és örvendezni, hogyha nem ég meg a fánk és megjelenik a híres "szalag" az oldalán.

hogy teljesen autentikus legyen a fánk, hazai lekvárral töltöttük meg a közepét Virággal és így vittük büszkén az oviba az első adagot. A másodikat a házunk belső farsang bulijára vittük, majd ment még egy adag a barátainknak és még Max is vitt egy tálcányit a munkahelyére.