2009. március 25., szerda

Ha húsvét és angol csoport, akkor Répatorta

Holnap lesz az óvodai húsvéti buli, amit Virág angol csoportja szervez, úgyhogy megint nagy készülődésben vagyunk Virággal: minél több sárga ruhadarabot kell felvenni, csokitojásokat kellett vinni a héten az oviba, és persze megint valamilyen házi készítésű finomságot kell vinni a buliba.

Így esett a választás a répatortára, amit ugyan még soha nem készítettem, de gondoltam, hogy megpróbáljuk, aztán legfeljebb ha nagyon rosszul sül el (meg), akkor veszünk valami bolti cuccot.

Míg Virág aludt, gyorsan előkészítettem mindent a konyhában, kimértem a hozzávalókat, így amikor felébredt, kezdődött is a közös sütés-főzés-keverés-kavarás-kóstolás. Nagyon élveztük és szuper finom lett a végeredmény. Íme a kép a répatortáról és a recept, hogyha valaki kedvet kapna gyorsan elkészíteni:
Répatorta


Hozzávalók (mivel ez egy amerikai recept, én is az ott használt mértékegységekkel dolgoztam):

2 bögre liszt
2 bögre cukor
3 bögre reszelt répa (nekem kicsit többre sikeredett, úgy belejöttem a reszelésbe, de jót tett a tésztának)
1 bögre darált dió
1 1/4 bögre olaj
4 tojás
1 cs. vaníliás cukor
2 tk. szódabikarbóna
2 tk. sütőpor
kis só
2 tk. fahéj

Krémhez:
1 doboz sajtkrém (itt most az alap Philadelphia sajtkrémet javasolták és mivel volt a boltban, ezt is használtuk)
vaj
porcukor (sok)

1. Miközben a sütőt előmelegítjük 180 fokra, összekeverjük a lisztet, a cukrot, az olajat, a tojást, vaníliáscukrot, sót, sütőport, szódabikarbónát, fahéjat. Mikor ezeket jól összekevertük, beleforgatjuk a sok-sok reszelt répát és a darált diót.

2. A kész masszát ezután beleöntjük egy kivajazott, kilisztezett tortaformába vagy tepsibe (én most az eredeti recept szerint javasolt, 23x33 cm-es tepsiben sütöttem), majd kb. 80 percen át sütjük a sütőben, míg teljesen jól át nem sül a tészta.

3. Amikor elkészült, kivesszük és hagyjuk kihűlni, közben pedig elkészítjük a tetejére a krémet. A krémhez először is teljesen simára keverjük a sajtkrémet, majd hozzákeverünk kb. ugyanannyi vajat és ezután kezdjük el szép lassan adagolni a porcukrot. egy kis porcukor, keverés, kóstolás. Hogyha még nem elég sűrű a krém vagy édesebbre szeretnénk, jöhet még porcukor és így tovább, míg megfelelő állagú és ízű nem lesz a máz.

4. A kész mázat elkenjük a torta tetején és jöhet a díszítés, darabolás és persze a várva várt kóstolás is!

Jelentem, hogy a mi répatortánk nagyon finom lett, Virág szerint még a húsvéti nyúlnak is ízleni fog, így biztosan hoz majd neki valami ajándékot... (végülis ha úgy nézzük, akkor most én vagyok a nyúl és mivel nekem ízlett a torta, vehetem is az ajándékot! Na meg Max-nek is félretettünk belőle egy jó adagot, hogy hazacsábítsuk ezzel a finomsággal)