2010. január 20., szerda

A napfény íze


Hogyha külföldön élünk, akkor azért mindig illik valami kis apróságot vinni haza a családnak, ami személyes, ami innen van és hát a jelenlegi repülős utazási feltételeket tekintve könnyű és kis helyen elfér. Nem is olyan könnyű ilyen ajándékot találni, főleg már a sokadik hazaút után... Most karácsonyra viszont alkottam valamit: házi ételízesítőt. Ez kapta a Napfény íze fantázianevet tőlem..


Vettem hozzá hozzávetőleg 8-10 kiló különféle zöldséget

került bele: sárgarépa, fehérrépa, zeller, paradicsom, paprika, kaliforniai paprika különböző színekben, hagyma, fokhagyma, retek, petrezselyem, só, karalábé, karfiol, káposzta, lestyán, aszalt paradicsom), megpucoltam őket, feldaraboltam kicsire, kicsit összepároltam, majd tepsikre terítve (szám szerint 8-ra...) szárítottam napokig. Amikor megszáradt, akkor pedig még egyszer jól ledaráltam aprítógépben, így kaptam a végére kb. 1 kg fűszerkeverékport, amivel leveseket, tésztát vagy bármit lehet ízesíteni.

E310, E 223 és E124 sajnos nem volt itthon, úgyhogy a család kénytelen volt beérni a természet adta natúr színekkel, ízekkel, de szerintem nem bánták.


Persze a képen látható üvegeket már csak otthon vettem meg hozzájuk és ott feliratoztuk.

Tudom mindenkinek ajánlani, mert csak egyszer kell végigcsinálni a macerát és aztán sokáig eláll a tényleg természetes fűszer. Ha főzünk vele, akkor tehetjük közvetlenül az ételbe (ekkor minden értékes anyagot bele is főzünk az ételbe, viszont a házi fűszer mindig kicsit darabosabb, mint a bolti) vagy beletehetjük teatojásba is és akkor tiszta marad a levesünk. Ráadásul azt teszünk bele, amilyen ízkombináció nekünk jobban ízlik.