Honnan ered a sajttorta? Fogalmam sincs, próbáltam utánaolvasni, de túl sok országban mondják, hogy az igazi amerikai, angol, norvég, stb. sajttorta ilyen és olyan, közben pedig hát sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy apróbb különbségekkel ugyan, de mindegyik mégis hasonló. Szóval nem tudom, hogy honnan származik, de nagyon finom. Azért is kezdtem utánanézni, mert itt Spanyolországban is az éttermek desszertjei között szinte mindig megtalálható a Tarta de queso, azaz sajttorta.
Váncsa István szakácskönyvében például New York-I sajttorta szerepel és hát idézném is, hogy ő mire jutott eredetnyomozás terén: „ A recept nevében szereplő „New York” kitétel arra látszik utalni, hogy a sajttorta valami speciálisan újvilági és ezen belül is nagyvárosi képződmény, azaz modern, hiperurbánus, angolszász és persze globalizációíze van. Holott, ahogy Karinthy mondaná, már a régi görögök is ismerték a sajttortát és ezt most vehetjük nyugodtan szó szerint. Ismerték. Ahogy később ismerték a rómaiak is, ők pedig magukkal vitték Európában mindenhova. A reneszánsz lényegében a sajttorta virágkora volt.” (Váncsa István szakácskönyve, 510.o)
Tehát vehetjük úgy, hogy ez egy ősrégi recept, amiben persze országonként vannak kis mutációi. Ennyi. De most akkor térjünk a lényegre. Otthon is csináltam már, de hogy is volt? Vettem a darált kekszet, a vajjal jól összekevertem, tortaformába beledöngöltem, hűtőbe be, majd közben gyorsan összekevertem a mascarpone, tojás, tojássárgája, citrom leve, citromhéja és porcukorból álló krémet, azt a kihűlt lapra öntöttem és máris mehetett a sütőbe sülni, illetve főni és sülni, merthogy ezt is vízzel teli tepsiben kell sütni, mint az angol pudingokat.
Mivel ebben már volt azért gyakorlatom, nem volt nagyon nagy kihívás maga a sütés, a folyamatnak mégis egy pontjára nagyon büszke vagyok: az Auchanban (Itt Alcampo a neve) a pénztárnál kedélyesen és SPANYOLUL elbeszélgettem a pénztárosnővel arról, hogy miért is nincs itt darált keksz és hogy bezzeg Magyarországon van, merthogy én onnan jövök és ott vettem darált kekszet és abból csináltam a sajttortát. Azért ez már valami! Megkérdezni valamit, aztán megérteni a választ, majd általános kis eszmecserét folytatni. Ez talán már egy középfokú nyelvvizsga szóbeli fordulóján is elment volna 60% feletti értékeléssel…