2009. május 23., szombat

Mascarponehab eperöntettel

Eperszezon van és most már tudom, hogy mikor és melyik kis boltban érdemes epret venni, szóval naponta kilószámra fogyasztjuk az epret, szerencsére Virág is tiszta gyümölcsőrült. Persze ilyenkor előkerülnek az epres desszertek is. Hiába fogadtam meg a múltkor, hogy desszertet csak ritkábban fogok csinálni, ez most már azt hiszem, hogy krónikus nálam, egyszerűen nem bírom most megállni, hogy ne kerüljön mindig valami édesség is az asztalra ebéd vagy vacsora után. A családot meg persze nem kell unszolni, szívesen megeszik és nagyon hálás közönség...

És akkor most elkészült ez az epres csoda! Ha otthon is eperszezon van, akkor készítse el, aki él és mozog, mert ez aztán tényleg nagyon finom.

Mascarponehab eperöntettel

Hozzávalók (kb. 4 adaghoz):
200 gr mascarpone
200 gr eper
240 gr babapiskóta
200 gr kristálycukor
3 dl tejszín
porcukor
menta

15 gramm eperből vízzel és cukorral sűrű szószt főzünk, majd ezt a szószt átszűrjük, magokat kidobjuk. A piskótákat jól átitatjuk az epersziruppal, majd félretesszük őket, hogy hűljenek ki. Közben jól felverjük a tejszínt, belekeverjük óvatosan a porcukrot, a mascarponét és végül az apróra vágott mentaleveleket.
Ha minden kész, akkor már csak a tálalás van hátra: a tiramisunál jól bevált rétegezés jöhet itt is: egy réteg átitatott piskóta, egy réteg hab, egy réteg piskóta, egy réteg hab. Ha maradt még szirup, azzal nyakon öntjük, néhány eperszemet rádobálunk és beletűzünk egy mentalevelet, aztán jól behűtjük.
Ja, még valami! Bátrabbak kipróbálhatják bazsalikommal is, én most csak a mentát mertem bevállalni, de hogyha valaki bazsalikommal is megcsinálja, írjon, hogy milyen lett!