Nyáron néha annyira meleg volt, hogy napközben nem esett igazán jól az étel, legfeljebb valami hideg leves, egy kis saláta, így aztán estére kellett valami finomságot az asztalra varázsolni. Mivel persze este nem túl jó teletömni a hasunkat mondjuk csülökkel (hmmm, miért is nem???), ezért aztán el kellett kezdenem gyűtjögetni a meleg, de mégsem túl nehéz ételek listáját. Ebben most már a helyi főzős magazinok is adnak ötletet, úgyhogy ezekből majd szépen lassan meg is osztok veletek néhányat. Most, hogy Virág délben a suliban eszik, azt hiszem, hogy az anyai aggodalom miatt ősszel is eszünk majd mindig valami főttet vacsorára, “nehogy éhen haljon a gyermek” – erre persze semmi ok nincs, hiszen mindig mindent megeszik általában a suliban. Íme a sorozat első büszkesége:
Krémsajtos palacsintatekercsek salátaágyon
(jó hosszú lett a neve, de legalább elárulja a lényeget)
Hozzávalók:
80 g liszt
1 tojás
180 ml tej
vaj
3 póréhagyma apróra szeletelve
Petrezselyem
200 g krémsajt
Darált dió (6-8 darab)
Darált pisztácia (6-8 darab)
Fél citrom reszelt héja
Saláta
Olaj
Só, bors, fűszerek
Először is kikeverjük a tészta alapját a lisztből, olvasztott margarinból és a tej feléből. Ehhez keverjük majd hozzá a fűszerekből, hagymából, petrezselyemből tojással és maradék tejjel felvert keveréket, majd az egészet betesszük fóliával letakarva, fél órára pihenni a hűtőbe. A fél óra elteltével egy olajjal kikent palacsintasütőben kisütjük belőle a palacsintákat.
Míg a tészta a hűtőben pihen, összekeverjük a krémsajtot a darált dióval, darált pisztáciával, beleszórjuk a fél citrom reszelt héját, sózzuk, borsozzuk, majd megkenjük vele a palacsintákat.
A felcsavart palacsintákat ferdén feldaraboljuk és salátaágyra fektetjük. A salátát amúgy meglocsolhatjuk valamilyen joghurtos öntettel is, úgy még finomabb.
Én azzal variáltam még egy kicsit, hogy a palacsinták felénél a tésztába daráltam néhány szárított paradicsomot, amitől nemcsak a színe lett pirosas, hanem pikánsabb is lett a tészta tőle. De ennyi erővel el tudom képzelni egy kis spenóttal, brokkolival, hogy zöld roládunk is legyen. A töltelékbe pedig aztán bármi mehet, akár reszelt sajt, akár bacon, akár egy kis mustár, szóval ez egy jó kis alapkaja, amit millióképpen lehet variálni. Jó kísérletezést!