2009. január 31., szombat

Torta Caprese


Nálam az új receptek kipróbálása nem megy mindig könnyedén, ugyanis amíg bele nem szeretek egy receptbe, addig én ugyan fel nem emelem a fakanalat, viszont hogyha kialakul a szimpátia, akkor nincs akadály, ami megállíthatna. Így volt ez a mostani recepttel is: Torta Caprese, azaz torta Capri szigetéről. Meglátni, elolvasni, beleszeretni és azonnal (az én esetemben éjszaka 11-kor) megsütni.

A neve már elegendő is lenne mondjuk egy jó barátsághoz, mivel Caprit nagyon szeretem, csodálatos hely, elbűvölő kis utcácskákkal, bájos öblökkel és persze hamisítatlan olasz életérzéssel. Na de a jó barátság még nem szerelem, szóval azért nem elég egy szép név, a tartalom sem mindegy. És hát ebben sem kellett csalódnom: nincs benne liszt, helyette viszont van benne csoki, vaj, cukor, darált mandula, tojás és persze kis sütőpor.

Az elkészítés nagyon könnyű, kikeverjük a cukrot a vajjal (jó habosra), aztán hozzáadjuk a már jól felvert tojásokat, utána pedig jöhet a mandula, a sütőpor és a csokidara (és a likőr vagy rum, aki tesz bele, én most kihagytam, mert nem volt itthon). Beleöntjük egy kivajazott tortaformába (28 cm-esbe tettem) és röpke 40-50 perc alatt meg is sül 150 fokos sütőben. 
Aki megcsinálja, nem fog csalódni, ez csodálatos. És még akkor is megéri, hogyha épp nem Caprin majszolgatjuk...

Persze utána még fel lehet turbózni mindenféle extrákkal a sütit, mint például a meleg torta mellé egy kis vanília fagyi, vagy mondjuk forró csokiöntet vagy tejszínhab, de gondolom egy jó kis forró eper- vagy málnaöntettel is elmenne... ja, és még valószínűleg ki fogom fahéjas vaníliaöntettel is próbálni.
Én most a porcukor + forró keserűcsoki párosítást választottam és úgy tűnt, hogy a csapatnak bejött.

Azt megígérhetem, hogyha valaki ellátogat szerény kis otthonunkba, szívesen sütök neki ilyet, amit aztán egy csodálatos cappuchino kíséretében elfogyaszthat mondjuk a reggeli napsütésben a teraszon. De már azt is nagyon várom, hogy hazamenjünk és megsüssem a családnak, majd leüljünk Tini nővéremék asztalánál és a szuperfinom habos kávéjukkal együtt jól megegyünk egy nagy Torta Caprese-t!

És akkor közkívánatra a recept hozzávalói (merthogy egyesek már majdnem megköveztek, hogy írom itt a finomságokat részletek nélkül):
200 g vaj
200 g kristálycukor
300 g darált mandula (én csak utólag vettem észre, hogy csak 250 gramm került bele, de így is szuper volt)
6 db tojás
200 g csoki (étcsoki, minél magasabb %-kal)
1 teáskanál sütőpor
mandulalikőr vagy rum