Nálam az új receptek kipróbálása nem megy mindig könnyedén, ugyanis amíg bele nem szeretek egy receptbe, addig én ugyan fel nem emelem a fakanalat, viszont hogyha kialakul a szimpátia, akkor nincs akadály, ami megállíthatna. Így volt ez a mostani recepttel is: Torta Caprese, azaz torta Capri szigetéről. Meglátni, elolvasni, beleszeretni és azonnal (az én esetemben éjszaka 11-kor) megsütni.
A neve már elegendő is lenne mondjuk egy jó barátsághoz, mivel Caprit nagyon szeretem, csodálatos hely, elbűvölő kis utcácskákkal, bájos öblökkel és persze hamisítatlan olasz életérzéssel. Na de a jó barátság még nem szerelem, szóval azért nem elég egy szép név, a tartalom sem mindegy. És hát ebben sem kellett csalódnom: nincs benne liszt, helyette viszont van benne csoki, vaj, cukor, darált mandula, tojás és persze kis sütőpor.
Az elkészítés nagyon könnyű, kikeverjük a cukrot a vajjal (jó habosra), aztán hozzáadjuk a már jól felvert tojásokat, utána pedig jöhet a mandula, a sütőpor és a csokidara (és a likőr vagy rum, aki tesz bele, én most kihagytam, mert nem volt itthon). Beleöntjük egy kivajazott tortaformába (28 cm-esbe tettem) és röpke 40-50 perc alatt meg is sül 150 fokos sütőben.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgN4WVe_KVAOGRR59xKI1a5TwMMDp6FDYnG9UGFni-G2iAPTy2BRqYXEbmtCPw5cuHjWE6D_nD_Hgcu4rAWe1M2VMaitUSOaJLP0lgp3xMVk6wTIIyNZbm4SZOgxUTy0ZOzWgJLAxnyavh3/s200/IMG_5661.jpg)
Aki megcsinálja, nem fog csalódni, ez csodálatos. És még akkor is megéri, hogyha épp nem Caprin majszolgatjuk...
Persze utána még fel lehet turbózni mindenféle extrákkal a sütit, mint például a meleg torta mellé egy kis vanília fagyi, vagy mondjuk forró csokiöntet vagy tejszínhab, de gondolom egy jó kis forró eper- vagy málnaöntettel is elmenne... ja, és még valószínűleg ki fogom fahéjas vaníliaöntettel is próbálni.
Én most a porcukor + forró keserűcsoki párosítást választottam és úgy tűnt, hogy a csapatnak bejött.
Azt megígérhetem, hogyha valaki ellátogat szerény kis otthonunkba, szívesen sütök neki ilyet, amit aztán egy csodálatos cappuchino kíséretében elfogyaszthat mondjuk a reggeli napsütésben a teraszon. De már azt is nagyon várom, hogy hazamenjünk és megsüssem a családnak, majd leüljünk Tini nővéremék asztalánál és a szuperfinom habos kávéjukkal együtt jól megegyünk egy nagy Torta Caprese-t!
És akkor közkívánatra a recept hozzávalói (merthogy egyesek már majdnem megköveztek, hogy írom itt a finomságokat részletek nélkül):
200 g vaj
200 g kristálycukor
300 g darált mandula (én csak utólag vettem észre, hogy csak 250 gramm került bele, de így is szuper volt)
6 db tojás
200 g csoki (étcsoki, minél magasabb %-kal)
1 teáskanál sütőpor
mandulalikőr vagy rum