van pár dolog ami nagyon Spanyol, ilyen például a nemzeti öntudat részét képező sonka. a ‘Jamón Iberico’. vannak sonkázó bárok, minden étteremben rengeteg sonka alapú elő- és főétel - és persze szine minden boltnak legalább az egyik sarkában a plafonról lógnak a szép nagy malaclábak, patástul és cetlistül, hogy kiféle miféle disznó az.
persze az igazi sonkásznak hírneve van, így a különféle sonkák egész széles árskálán mozognak a drágától a nagyon drágáig. az igazi iberco disznó csak makkot eszik, és nagyon zöld környékeken ridegen van tartva. lehet venni szeletelve - így szokás - ilyenkor papírvékony szeleteket vág le a hentes, illetve a sonkaszakértő. grammra adják és míg a mélyvörös szeletek tornyosulnak, a szánkban sok-sok nyál gyűlik össze és alig várjuk, hogy megdézsmáljuk a pakkot amit kapunk. persze van aki egy egész lábbal távozik...
ma egyébként vettünk sonkát a videón látható helyen. érdekessége, hogy egy westend méretű és stílusú bevásárlóközpont közepén szelik a malacokat nagy műgonddal. finom...